Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Ακαρπία στις ελιές: τι να περιμένουμε

Η «εθνική πολιτική» για την Ελιά θα πρέπει να σχεδιαστεί απ’ την αρχή. Και να διαφυλάξει την καλλιέργεια που επί χιλιάδες χρόνια αποτελεί τη σφραγίδα και την υπογραφή στην ταυτότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σε συνεννόηση και με τις άλλες μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, ο υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης, θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, καθώς το πρόβλημα είναι μεγάλο, αλλά και γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη κάλυψής του από τον ΕΛΓΑ.

  • Το ανακοίνωσε ο ίδιος και η επιλογή του συντονισμού των ενεργειών και της κοινής γραμμής πλεύσης με τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, σαφέστατα και είναι η πλέον ενδεδειγμένη.

Άλλωστε, στο πλαίσιο της ΚΑΠ και με δεδομένες τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε, με σκληρό μάλιστα τρόπο, μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει κάποια ελπίδα για αποζημίωση/ενίσχυση των παραγωγών, έστω κι αν αυτό απαιτεί χρόνο.

Απ’ τις δεσμεύσεις του υπουργού, ο οποίος ήρθε με φόρα και δείχνει πράγματι αποφασισμένος να κάνει δουλειά στο ΥπΑΑΤ, κρατάμε ακόμη την πρώτη του προτεραιότητα, αυτή της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, …τον οποίο κανονισμό τον «κλωθογυρίζουμε» τριάντα χρόνια τώρα και τίποτε δεν έχουμε κάνει.

Υπενθυμίζουμε ότι στη φιλοσοφία του ΕΛΓΑ οι ελιές δεν λογίζονται μάλλον για δέντρα και οι ελαιοπαραγωγοί υπάρχουν για να πληρώνουν μόνο στις αποζημιώσεις για 2-3 άλλες καλλιέργειες, στις συνήθως ύποπτες περιοχές! Και ελπίζουμε επιτέλους αυτό να αλλάξει.

Στη δική μας περιοχή, το πρόβλημα της ακαρπίας φέτος είναι μεγάλο. Σε μια πρώτη εκτίμηση φτάνει στα επίπεδα του 80% (....και ο καύσωνας συνεχίζεται). Τόσο στη χονδροελιά Αγρινίου όσο και στην Καλαμών, αλλά και στις υπόλοιπες ποικιλίες. Μάλιστα, σε μεγάλο ποσοστό οι παραγωγοί δηλώνουν ότι δεν θα μπουν καν στο λιοστάσι.

Στο λιοστάσι για το οποίο ξόδεψαν χρήματα για να το φροντίσουν (ψεκασμοί, λιπάσματα, κλαδέματα κτλ) και απ’ το οποίο άλλοι ζουν αποκλειστικά και άλλοι προσδοκούν το συμπληρωματικό εισόδημα για την αξιοπρέπειά τους! Ούτε το λάδι για τις οικογενειακές ανάγκες δεν θα βγάλουν, το οποίο ελαιόλαδο, έχει ήδη φτάσει ή και ξεπεράσει τα 10 ευρώ/λίτρο….

Τα αίτια για την εφετινή μεγάλη απώλεια, δεν πρέπει να αναζητηθούν στο φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (που και αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με σωστές μελέτες και έργα για την άρδευση των αμέτρητων ξερικών ελαιώνων, τη βελτίωση του εδάφους, σωστές πρακτικές κ.α.).

Τα αίτια έχουν να κάνουν με τις μεγάλες και απότομες καιρικές μεταβολές στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, αλλά και με τις συνθήκες που επικράτησαν στη συνέχεια.

  • Αν ο ΕΛΓΑ λειτουργούσε σωστά και υπεύθυνα, θα έπρεπε να έχει ήδη καταθέσει «αναλογιστική» μελέτη, με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που θα μπορούσαν να αποδείξουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε και που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του υπουργού στη διεκδίκηση «πακέτου» απ’ την Ε.Ε.

Για μια ακόμη φορά, όμως, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Και μιλάμε πάντα για την ιερή Ελιά, για ένα εθνικό, εμβληματικό προϊόν για τη χώρα μας. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, εκατομμύρια δέντρα, χιλιάδες παραγωγοί, όμηροι μιας κατάστασης που δεν επιτρέπει άλλες παλινωδίες.