Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την υγεία των φυτών

Η EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εταίροι τους στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν την εκστρατεία #PlantHealth4Life. 

Η εκστρατεία, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, προωθεί την ευαισθητοποίηση για την υγεία των φυτών και τη σύνδεσή της με την καθημερινότητά μας.

Τα φυτά είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής στη Γη: μας παρέχουν τον αέρα που αναπνέουμε και την τροφή που τρώμε. Σήμερα, τα φυτά βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως το εμπόριο και τα ταξίδια.

Τα παράσιτα των φυτών μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές οικονομικές και περιβαλλοντικές απώλειες. Η Xylella fastidiosa, για παράδειγμα, σκότωσε εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην ιταλική περιοχή της Απουλίας, με περιπτώσεις που αναφέρθηκαν σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη.

«Η υγεία των φυτών είναι θεμελιώδης για την ευημερία μας και το περιβάλλον. Η EFSA, η ΕΚ και τα κράτη μέλη συνεργάζονται για την προστασία της ΕΕ από παράσιτα και ασθένειες των φυτών. Η εκστρατεία #PlantHealth4Life είναι μια κοινή πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των φυτών. Με τη συμμετοχή ατόμων σε όλη την ΕΕ, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια συλλογική αίσθηση ευθύνης για τη διατήρηση της υγείας των φυτών», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard Url.

«Με το One-Health να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προστασία από τα παράσιτα και τις ασθένειες των φυτών που εισέρχονται στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Οι μικρές ενέργειες μπορούν να έχουν τα μεγάλα αποτελέσματα. Αυτό ξεκινά με το να είμαστε οπλισμένοι με τις σωστές πληροφορίες και να διασφαλίσουμε ότι όλοι κατανοούν αυτόν τον αγώνα και συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στην προστασία της βιοποικιλότητας», δήλωσε η Claire Bury, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια για την Αειφορία Τροφίμων της ΓΔ SANTE.

Οι ενέργειές μας είναι βασικές - πάρτε μέρος!

« Διατηρήστε τα φυτά υγιή, προστατέψτε τη ζωή » είναι το μήνυμα της εκστρατείας: όλοι έχουμε έναν βασικό ρόλο να παίξουμε! Επισκεφτείτε τον ιστότοπο #PlantHealth4Life και ανακαλύψτε πώς μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία των φυτών:

  • Ταξιδεύετε εκτός ΕΕ; Εάν ερωτευτείτε ένα εξωτικό φυτό κατά τη διάρκεια των περιπετειών σας, βγάλτε μια φωτογραφία, …αλλά μην πάρετε τους σπόρους στο σπίτι. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να εξαπλώσετε νέα παράσιτα μεταφέροντάς τα στις αποσκευές σας.
  • Παράσιτα και ασθένειες μπορούν επίσης να εισέλθουν μέσω των φυτών που αγοράζουμε , εάν δεν έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί σωστά. Όταν αγοράζετε φυτά στο διαδίκτυο από χώρες εκτός ΕΕ, βεβαιωθείτε ότι συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγειονομικού ελέγχου.
  • Μιλήστε για τη σημασία των φυτών με τα παιδιά σας για να δημιουργήσετε μια νεότερη γενιά φυτοϋγειονομικών πρεσβευτών.

Όλοι μπορούν να στηρίξουν την εκστρατεία. Στον ιστότοπο #PlantHealth4Life θα μπορείτε σύντομα να βρείτε πόρους μεταφρασμένους σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ – υλικό τύπου, βίντεο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κοινή χρήση στα κανάλια σας. Μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για εμάς, τις κοινότητές μας και το περιβάλλον!

Σχετικά με την καμπάνια 

Το #PlantHealth4Life είναι μια πολυετής εκστρατεία, που σχεδιάστηκε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βασίζεται σε μια εις βάθος ανάλυση των αντιλήψεων και των συμπεριφορών που συνδέονται με την υγεία των φυτών σε ολόκληρη την ΕΕ. Φέτος, η καμπάνια απευθύνεται σε 12 χώρες: Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σλοβενία. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις τρισδιάστατων βίντεο θα προσφέρουν μια καθηλωτική εμπειρία σε τρεις από τους πιο ενεργούς κόμβους για ταξίδια εκτός ΕΕ: ​​Άμστερνταμ, Μαδρίτη και Μιλάνο.

Σχετικά με την EFSA 

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε το 2002 για να λειτουργεί ως αμερόληπτη πηγή επιστημονικών συμβουλών στους διαχειριστές κινδύνου και να επικοινωνεί σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την τροφική αλυσίδα. Συνεργάζεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την προώθηση της συνοχής των επιστημονικών συμβουλών της ΕΕ και παρέχει την επιστημονική βάση για νόμους και κανονισμούς για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών από κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα.